категорії: блоґ-запис

Slide

теґи: Шумери, давня історія України, лінгвістика, стародавня Британія, українська мова

В англійській мові є досить цікаві слова, які мають різноманітні означення. Одним із таких слів є SLIDE, що перекладається як КОВЗАНКА, або ПОХИЛА ПЛОЩИНА, чи ЗОЛОТНИК, також – КАНАЛ, чи КОЛІЯ ПО ЯКІЙ ЩОСЬ ПЛАВНО ПРОСУВАЄТЬСЯ, і, наприкінці, тлумачення, яке, як калька, використовується в сучасній українській та російській мовах – ФОТОГРАФІЧНА ПРОЗОРА РЕЧОВИНА, НА МАЛЕНЬКІЙ ПЛАСТНИНІ ЧИ ПЛІВЦІ, ЗМОНТОВАНА ДЛЯ ПРОЕКЦІЇ. Як не дивись, а зміст нас приводить до плавного руху без зайвих зусиль у заданому напрямі. Тому, звідусіль проступає глибинний зміст слів, особливо у давніх мовах. Усе, здається, давно вже знайоме, але хто розуміє справжню природу речей? 
Тлумачний словник MARRIAM-WEBSTER, із якого взято наведені переклади, пояснює, що дієслово походить від Середньо-Англійського та Старо-Англійського SLIDAN, яке вперше застосовано ще до ХІІ ст. Можемо ясно роздивитись, що в корені слова SLID-AN є наше українське СЛІД, яке, мабуть, і є первинно-змістовним наповнювачем теперішнього багатомовного родича. Сюди ж, приєднується іще одне слово – СЛЮДА, яка по фізичним якостям дуже схожа на фотографічну проекцію, взяту із прозорої речовини. Але ж, панове, чи була фотографія у середні віки? Отож, що, мабуть, була! І, додамо – набагато тисячолітть раніше. Бо інша частина слова – АН, – нагадує нам про давніх шумерів та ім'я головного бога Неба. То ж, виходить, що це СЛІД до НЕБА? Виглядає цікаво, чи не так? Ось, вам, іще один приклад спорідненості української, шумерської та англійської мов. Додам – один з багатьох.


 

Див. на фото: (1,3) артефакти Таращанської культури на території давньої Мексики. Скульптурні фігури дуже нагадують зображення запорізських козаків-характерників (воїнів-магів). (2) Циліндрична печатка із давнього Шумеру із зображенням поклоніння богу Місяця.